scream wrote:
A mozno ti Japonci nie su taki genialni s tymi malymi baterkami. Mozno im len v tom Japonsku vacsie netreba, kedze teraz je v Tokyu 6 stupnov zatial, co v Kosiciach -8 .
Dúfam že toto si myslel ako fór.
Každé auto, sa konštruuje vždy na oblasť kde sa používa. Klíma pre afriku je iná ako klíma pre slovensko, olej sa používa iný u nás a iný v Rusku kde je mínus 40.
V časoch počiatkoch automobilov, sa "automotive" delil na tri oblasti, Európa, USA a Japonsko. Japonsko v časoch dávnejších, malo poriadny náskok, pretože pochopili slová ako efektivita, vysoká kvalita a podobne. TO si chlapci z General Motors válali gule a spokojne akceptovali značné množstvo NOK kusov bolo pekné iba dovtedy, dokiaľ nedošlo na lámanie chleba - ako do pekla môžu japonci vyrábať autá za menej a ešte s lepšou kvalitou.
Od dôb vzniku pásovej linky pre Ford T už prešlo mnoho času a proste hoši zaspali dobu, kdežto Japonsko nie. Systémy ako 5S, Kaizen a všetko možné proste fungovali značne dobre, a dokázali efektivitu výroby posunúť ďalej. Japnonci proste mali zmysel pre kvalitu a detail, a niečo ako "už je to dobré to stačí" nepoznali, stále a stále sa snažili implementovať nové systém pre zlepšenie.
Európska škola v tomto bola niečo medzi, žiaľ, stále nám chýbal zmysel pre sebakritiku práce a stále značné zlepšovanie procesov.
Smutné je, že niektorý kľúčoví ľudia, ktorý tieto veci v Japonsku zaviedli, neboli japonci, ale Američania, ale ich krajina ich považovala za bláznov a teoretikov. Žiaľ, stálo ich to veľmi veľa, straty sa podla mňa ani vyčísliť nedajú.
Toto čo píšem som dostal predané od človeka, ktorý pocestoval pol sveta a pracoval celý život v automotive na zlepšovaní procesov, zavádzaní rôznych systémov, a okrem toho že bol dobrý teoretik, bol aj kurevský dobrý praktik. On tým doslova žil.
Pre to mi komentár, že batéria nie je stavaná na tieto oblasti lebo je malá príde docela vtipný
AK si môžem dovoliť povedať jednu vec: prečo tu riešime tristo typov batérií, keď OEM baterka je proste OK a v kampani stojí cca 80 euro ak sa nemýlim.