Slovak Czech Dutch English French German Greek Hungarian Polish Turkish
Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: HID svetlomety

HID svetlomety 11 Jun 2015 23:31 #1

  • Marek S.
  • Marek S.'s Avatar
  • Offline
  • Platinum Member
  • Posts: 586
  • Thank you received: 8
  • Karma: 4
Ahojte,

vo svojich článkoch o svetlometoch som sa troška rozkecal všeobecne o svetlách.

Dopredu upozorňujem, že nie som zástanca tuzingu, a nebezpečných úprav, napriek tomu moja úprava nie je 100 % legálna a chápem určitú kritiku, ktorá sa tu môže zjaviť.
So svojim A7G som veľmi spokojný, ale čo ma rozhodne veľmi sklamalo, sú svetlá. Po prečítaní návodu na repas, som sa najprv rozhodol že svetlá zrepasujem podľa návodu na honda-club.cz a následne vybavím kvalitný žiarovkami. Potom však prišla jazda s OII (cca 5 hodín jazdy v noci), samozrejme OEM xenónové svetlá, a bolo rozhodnuté. Sám jazdím v noci značné trasy SK-CZ, a veľmi tento upgrade pociťujem v zníženej únave očí.

Prvý krok, som začal zháňat OEM xenónové svetlá na Accorda. V SK/CZ však na žiadnom vrakovisku neboli, tak som zablúdil na allegro. Avšak cena cca 6000 CZK za svetlá bez ničoho mi prišla premrštená. Po pár týždnoch sa zjavili svetlá v slušnom stave za 500 zlotych. Okamžite som ich zobral. Svetlá dorazili, nasledovala rýchla analýza. Paraboly neboli v najlepšej kondíci (viď foto 7, poškodená parabola z tepla výbojky), preto boli hneď odoslané do Turnova do Preciosy, kde za 500 KČ som za týžden dostal blískajúce sa paraboly :P . Svetlá bolo treba umyť, lebo v nich bol rosypaný ten biely prášok proti vlhkosti, bežná choroba týchto svetiel.

Druhý krok: Nákup elektroniky. OEM balasty na Accord sú drahé jak šľak (samozrejme, sú kvalitnejšie ako čína, ale i tak...sorry, príde mi šialené za pár súčiastok dávať 100 euro/ kus). Staršie balasty neodporúča, pretože majú určitú životnosť, a nikdy neviete čo kupujete.. Rozhodol som sa teda ísť do Číny. Lenže ktorú vybrať? Naštastie, som našiel jeden shop/servis v Prahe, ktorý predáva všetko možné ohladom svetiel, a v ponuke má AC balasty, a dáva na ne i 2 ročnú záruku.

Tretí krok: Výbojky. To je kategória sama o sebe. OEM výbojky cca 80 eur pár. Samozrejme, fejkov je habadej, ale nie každý fejk je zlý, sú lepšie a horšie. Potom sa našli predajcovia originálnych výbojok, avšak po dôkladnejšej analýze som zistil že predávajú vyradené OEM výbojky, ktoré nemali nikdy sa dostat do obchodu. Ich kvalita bola plávajúca asi ako fejky. Nakoniec som objednal "lepšie" fejky, odskúšané predajcom. Dopredu mi povedal že nie sú to originály, ale že cca 1-2 roky vydržia. Pre test číny som to videl ako dobrú voľbu, daľšie už budú nejaké originálne výbojky.

Štvrtý krok: Montáž
Napodiv, to bol najľahší krok zo všetkých. Jedno pekné poobedie. V prílohe sú fotky z montáže. Pre všetkých, ktorý budú niečo riešiť s napájaním v aute, odporúčam konektory "superseal". Ja som ich vtedy nemal, ale na tej číne sú použité pre spojenie balastu a kálblov k výbojke je to zaručene kvalitné spojenie bez rizika s kontaktu s vodou. Kúpite to na webe, a hlavne to všetko potom vyzerá kvalitne, a nie "sfušovane".
Celá montáž v podstate obnáša dať dole nárazník, a odmontovať svetlá, prehodiť plechové držiaky, pozapájať kabeláž a znova nahodiť nové svetlá. Je tam plno miest kam umiestniť balasty, ja som ich až za blatník, pretože som ich zbytočne nechcel "ukazovať" na oko. Všetky káble som vložil do ochranného puzdra (čierne), takže to vyzerá ako tak profi, a hlavne nič tam netrčí, predsa aj tie štart. napätie od balastu k výbojke nie je sranda. Odporúčam tie superseal konektory na spojenie OEM kabeláž pre žiarovky s balaston, pretože je potom možná ľahká demotnáž.
OEM xenóny majú zo spodu svetla dieru, pre balast. To bolo treba vyriešť napalením gumovej priechodky pre kábel, podarilo sa mi zohnať cca rozmer ktorý tam vcelku sadol. Tým sa zamedzí vnikaniu vlhkosti.

Odporúčam svetlo poskladať na maximum mimo auta, v podstate vám zostane kompletne vyskladané svetlo s trčiacim káblom pre balasty. Balasty pripevniť, napojiť, svetlo následne primontovať na svoje miesto, všetko skontrolovať a ide sa.
Ja som hneď aj vymenil parkovačky za LED s čočkou, oproti tým žiarovkovým bludičkám je to perfektné. NA honda-club sa už predávajú aj 4500K LEDky, takže sa dajú zladiť s výbojkami. Čo sa týka výbojok, ROZHODNe odporúčam 4300K, všetko nad je past do oka pre políciu, a hlavne v daždi už 4300K výbojky nie sú žiadna sláva, tak si nechcem predstavit 6000K namodralé svetlo.
4300K po rozsvietení vydávajú teplé biele svetlo (pri pohlade do čočky z boku), cesta však na pohľad má svetlo "denného" charakteru.

Posledná, ešte nedoriešená je legislatívna časť. Áno, OEM xenóny majú vyrovnávanie výšky + ostreky. Ostreky budem riešiť, ale tú výšku som sa rozhodol zobrať "nelegálnym" štýlom. Kúpil som OEM záslepku a koliesko som dal do toho šuplíka pod záslepkou.
Pred tým, ako to skritizujete, tak honda máOEM (pre xenon i halogen) staticky systém nastavovania svetiel, takže žiadne prudké vyrovnávanie výšky nehrozí. Pred každou jazdou vždy nastavujem svetlá, nehovorím že sa nemôže stať že zabudnem, ale beriem to čo najviac zodpovedne. Nie som debil na ceste, ktorému je jedno, čo sa deje vodičom oproti.

Po prvom namontovaní a následnej prvej jazde, som stratil reč. Cestovanie v noci sa premenilo na niečo uplne iné. Je pravda, že halogény boli vo veľmi zlom stave a teda nemohol som zrovnať zrepasované halogény so xenónmi. Za mňa však ten rozdiel bol OBROVSKY. Práve dlhšia cesta CZ-SK, z toho 300 Km v noci, a po príchode domov oči nehlásili bežné známky unávy, známe z jazdy z halogénov. Hned po montáž nasledovalo nastavenie svetiel, ktoré vyžadovalo len maličké korekcie.
Nebudem popisať, aké má xenón výhody/nevýhody. Rozhodne však 2 nočné situácie s halogénmi, počas ktorých som skoro usmrtil chodca, mi povedali, že svetlá netreba nikdy podcenovať, pretože sú veľmi dôležitou súčasťou vozidla.
Attachments:
The administrator has disabled public write access.

HID svetlomety 12 Jun 2015 15:33 #2

  • Chris
  • Chris's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • Posts: 1148
  • Thank you received: 38
  • Karma: 18
nechcel by si napisat pribeh a tam to pridat rovno ? Btw. ak das upravit prispevok, vedla obrazkov mas tlacidlo vlozit.
Vlozis pekne krasne velke obrazky :)
The administrator has disabled public write access.
Time to create page: 0.091 seconds
Powered by Kunena Forum